Sunt liber azi

– eseu despre timp, libertate şi vocaţie umană –

Omul este unic şi unitar, pentru că este chip al Treimii şi se aseamănă cu ea. Asemănarea este, de fapt, devenirea omului un dumnezeu prin har. Această continuă metamorfoză a sa este taina omului care se împleteşte cu taina lui Dumnezeu şi pe care trebuie să ne-o asumăm ca destin colectiv.

Pentru că suntem aşezaţi în devenire, putem înţelege timpul ca pe o suită de momente purtătoare de experienţe pline de sens. Nimic nu se repetă, chiar dacă aşa pare. Apa unui pârâu nu trece de două ori prin acelaşi loc. Îmbătrânim în afară, dar întinerim în cuget, în simţire, în înţelepciune, ne întărim în virtute. Acesta este sensul timpului orientat de Ziua Odihnei, a cărui pronie e-n mâna dumnezeiască.

În timp, suntem aşezaţi pe trepte diferite, de aceea nu ne putem măsura unii cu alţii în deplinătate. Nu am ajuns încă la stabilitatea în bine, ca îngerii. Doar fiinţa noastră comună ne face egali. Spunea un părinte profesor odată la un curs: “Ce e mai plin: un butoi sau un pahar cu apă, o sticlă sau un cazan?” Aşa sunt şi oamenii, nu au mai mult suflet, unii decât alţii, în sensul propriu al expresiei. Ei posedă fiinţa în mod egal. Diferenţele se nasc însă “din talanţi”, din darurile pe care Dumnezeu ni le dă din belşug. Omul poate să le valorifice pe unele sau pe altele, sau să fie doar un smochin neroditor. Nu există o predestinare a darurilor: “Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide.” (Mat. 7, 7; Lc. 11, 9).

Să ne intre bine în cap: fiinţa există prin persoană. Când luăm contact cu existenţa celuilalt, lucrul acesta este posibil pentru că este PERSOANĂ. Caracterul de persoană presupune: unicitate şi relaţie cu semenii. Chiar această comuniune a Bisericii în Duhul Sfânt nu înseamnă uniformizare, ci complementaritate, respect pentru persoană, pentru libertatea ei (adică VOINŢA ei liberă, sinonimă uneori cu ignoranţa, neştiinţa, confuzia), chiar dacă această libertate presupune respingerea faptelor morale. Nu vreau să spun că trebuie să acceptăm compromisurile sau vreun sacrilegiu. Nu vreau nici ca cineva să se simtă constrâns de libertatea fratelui său. Vreau doar să spun că a-i forţa convingerile aproapelui nostru, a-i orienta comportamentul fără ca el să înţeleagă de ce şi unde se îndreaptă, a-l folosi, chiar în scopuri nobile este un abuz. Dacă Dumnezeu nu ne obligă, deşi ar putea doar mişcând un deget să schimbe total faţa lumii, înseamnă că libertatea omului îi este dragă şi că şi noi trebuie să o respectăm.

E un paradox această libertate, izvor de bucurie, dar şi de tristeţe. Sfântul Nectarie (“Despre îngrijirea sufletului”) o definea foarte precis, ca fiind întoarcere către voia divină. Omul a fost creat orientat către Dumnezeu, sigura Fiinţă cu adevărat liberă, de aceea, a face voia lui Dumnezeu sau a fi rob Lui nu este un act de sclavie, ci de încredere în bunătatea Lui, în puterea Sa mântuitoare. Doar aşa putem accepta că firea noastră necurăţită de patimi şi împovărată de păcate are nevoie de o cârmă care să o ducă la liman. Şi Cine altcineva conduce corabia dacă nu Hristos?

Răbdare şi dragoste şi muuuultă rugăciune, aceasta e calea de a îndrepta mai întâi pe noi înşine. Restul vine de la sine.

Să nu uităm că Dumnezeu ne-a creat şi ne cheamă să fim sfinţi. Să privim icoana Sfintei Învierii Sale şi să ne vedem acolo, în Adam şi Eva pe noi înşine. Să îndrăznim, să nu fim cerşetori care caută în gunoaie. Suntem invitaţi la Cina Treimii. Să ne pregătim să fim frumoşi.

Sunt ferm convinsă că îndrăzneala e premisa biruinţei: aşa cu Iacob s-a luptat cu îngerul, cum sutaşul a îndrăznit pentru slugă, cum Zaheu s-a urcat în copac, cum femeia cananeeancă a tot strigat, cum Maria Egipteanca s-a luptat cu pustiul patimii şi martirii şi-au lăsat trupul să fie ucis în chinuri. Să îndrăznim! Hristos a biruit lumea.

Cel mai tare răspuns dat de un copil la întrebarea “Ce vrei să fii când o să te faci mare?” “Când o să mă fac mare, eu vreau să mă fac … Sfânt!”  (Nectarie, 4 ani)

4 thoughts on “Sunt liber azi

 1. Gopo

  Paradoxală este şi libertatea celor aflaţi în temniţe, exil sau orice fel de surghiun. Am aflat ca există dorul de puşcărie, o melancolie a perioadei când erai închis şi deci, practic, îţi era refuzată libertatea, cel puţin asta care este la îndemâna sensibilului.
  În rest este adevărat, doar rugăciunea ne dă libertatea în măsura cea mai deplină.
  Pe de altă parte există o libertate a trupului şi o libertate a duhului şi chiar daca nu-mi plac dihotomiile, căci tot ce desparte este străin divinităţii, trebuie să o afirm aşa: libertatea trupului e moartea, aşa ne spune şi Sf Ap Pavel, ba mai mult libertatea mea este contrară voii lui Dumnezeu. E adevărat că în lumea ortodoxă orice mustrare trece drept abuz dar linia dintre mustrare, cu care suntem datori nu doar în faţa vechiului legămînt ci mai ales a Mântuitorului, şi impunere este sensibilă şi atunci cred că oportun este să apelăm la duhovnic, iar asta este tot o anulare a libertăţii în accepţiunea socială de azi.
  Un prieten m-a învăţat ca libertatea mea stă în mâna întinsă aproapelui.
  Vezi, nu tre’ să mai scriu căci devin confuz, de fapt îţi dau dreptate dar pare că te contrazic.

  Reply
  1. Theodora Post author

   Nu mi se pare deloc că mă contrazici, ci că mă completezi. Sunt binevenite aceste adăugiri. Ce spui este mult mai bine orientat moral şi practic. Aşa e, libertatea în Dumnezeu nu separă, ci uneşte şi se numeşte iubire. Iar “iubirea este bucuria de a face altora bucurie”, cum bine spunea Sfântul Ioan Gură de Aur.

   Reply
 2. Diana Alzner

  Theodora, îmi place tot ce scrii. Ai citit “Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei” de Cuviosul Siluan? Cred că ţi-ar plăcea. Un gând bun!
  Diana

  Reply
  1. Theodora Post author

   E o carte minunată, am citit o bună parte din ea, dar nu am terminat-o încă. Sfântul Siluan este pentru mine o pildă de smerenie şi de iubire.

   Reply

Ce zici de asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s