Destinul unui tânăr crescut în orfelinat

Pentru cei mai mulţi dintre bucureşteni, un eveniment ca lansarea unei cărţi trece neobservat. Nu însă şi atunci când cartea vine să umple un gol în literatura memorialistică a trecerii dintre epoci, “de aur” şi de fier, spusă din perspectiva unui tânăr crescut în orfelinat.

Este vorba de “Destinul unui tânăr crescut în orfelinat”, apărută la Editura Muşatinii, al cărei autor şi protagonist este tânărul Gheorghe Nedea, doctorand al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti, instituţie care a fost de curând (20 mai) şi gazda lansării acestei cărţi.

Gheorghe Nedea este o poveste care se spune singură fără a fi nevoie de prea multe cuvinte. Poate doar scrisul să-i prindă o clipă zborul şi să-l fixeze, aidoma unei picturi impresioniste, cu tuşe proeminente.

Cartea, inedită prin specificul confesiunii, se adresează unui public românesc care, pe zi ce trece, ajunge să se afunde din ce în ce mai mult, fie în iluzie, fie în deznădejde. Se adresează tânărului aflat la început de drum care priveşte neîncrezător la viitorul lui, dar şi celui ingrat, care-şi uită părinţii şi binefăcătorii, sau chiar originile. Se adresează părinţilor, arătându-le cât este de important să le arate copiilor nu doar grija materială, ci mai ales afecţiune şi deschidere către comunicare, să le dea valorile în care să creadă în viaţă şi puterea de  a lupta pentru ele.

Jurnalista Adina Ştefan de la Adevărul de seară, unul din invitaţii care l-au prezentat atât de măgulitor pe autor, vorbea despre valoarea de document a cărţii, care dă mărturie despre neputinţele sistemului instituţionalizat de asistenţă a minorilor, într-o vreme în care baronesa Emma Nicholson ancheta şi determina ilegalităţi de neimaginat în regimul adopţiilor. Cartea vine, aşa cum e lesne de intuit, să dezvăluie realităţi dureroase. Ceea ce este frapant însă este atitudinea, nu atât resemnată, cât mai ales asumată, a suferinţei care dă naştere încrederii, bucuriei şi speranţei.

Participând la acest eveniment în calitate de viitor teolog social, m-a impresionat, mai mult decât cartea, omul care a scris-o, şi pe al cărui chip se putea citi vădit suferinţa, dar şi o tainică lumină a drumului ragăsit în viaţă. Cum însuşi mărturisea, Gheorghiţă, aşa cum e alintat de prieteni,  a înfruntat violenţele, nepăsarea şi batjocura semenilor, biruindu-le prin credinţa în Dumnezeu. Credinţa şi dragostea pentru cei asemeni lui s-au reliefat clar ca fiind cele mai puternice motivaţii ale vieţii sale. 

Îndurând o copilărie neagră în orfelinatele  din Fălticeni, Liteni şi Suceava, adolescentul Gheorghe Nedea ajunge absolvent al Seminarului Teologic Suceava şi mai apoi student la Facultatea de Geografie din Bucureşti, unde va obţine diploma de licenţă în turism religios.  O mare parte a timpului a dedicat-o, în calitate de  seminarist, organizării şi conducerii unui cor psaltic care, nu doar că-i motivează implicarea, cât rodeşte acelaşi curaj şi râvnă şi-n inimile orfanilor cu care lucrează şi care îşi vor găsi mai târziu propriul drum al vieţii. Ca student, Gheorghiţă, pentru care nu există “Nu se poate”, preia, în anul 2004, conducerea Asociaţiei de ajutorare a tinerilor şi copiilor proveniţi din casele de copii „Protin Suceava”. Este un moment extrem de dificil pentru că aceasta se afla în stare de lichidare, dar, timp de doi ani, îşi face un deziderat din a o pune pe picioare, ceea ce realizează printr-un efort continuu şi epuizant. Interesele sale converg din ce în ce mai vadit pentru a-i ajuta pe copiii şi tinerii proveniţi din casele de copii şi care, odată deveniţi majori, sunt expulzaţi, fără a li se asigura o minimă protecţie socială. Devin astfel o categorie de risc major. Ceea ce este curios este că, pentru sistemul de asistenţă socială, ei sunt ca şi inexistenţi, neavând niciun fel de facilitate directă.

Mai târziu, preocuparea lui Gheorghe Nedea pentru semenii săi îl determină să studieze şi să obţină o a doua licenţă în asistenţă socială. Acum, tânărul Nedea se consideră un om aproape împlinit, ţinând cont că în curând urmează să devină ginere. Vorbeşte cu entuziasm despre proiectul său de ridicare a unui aşezământ de asistare a tinerilor dezinstituţionalizaţi în colaborare cu Episcopia Giurgiului care de-abia a început să capete contur. Ceea ce m-a surprins în  mod plăcut a fost să constat că o mare parte din ceea ce a realizat Gheorghe Nedea s-a împlinit prin contribuţia Bisericii, fie în mod direct, prin ajutor şi sfat duhovnicesc, fie prin medierea unor contribuţii, ceea ce arată că rolul său de factor coalizant se împlineşte permanent.

Vorbele sunt sărace să comunice, dincolo de un traiect existenţial, pronia şi iubirea cu care Dumnezeu l-a păzit şi i-a dat putere şi speranţă acestui om atunci când semenii săi l-au părăsit şi care devine un exemplu pentru mulţi dintre cei care, având totul, nu au nimic. De aceea, vă invit la o lectură în şi printre cuvinte, care să vă dea bucuria dialogului tainic al sufletului cu Dumnezeu.

3 thoughts on “Destinul unui tânăr crescut în orfelinat

 1. Lup din Apuseni

  Toată stima și admirația pentru tânărul Gheorghe!!! Poate fi luat exemplu de către mulți tineri, crescuți în sânul familiilor lor! A avut inima deschisă pentru cunoașterea lui Dumnezeu, și roadele nu au întârziat să apară! Slavă lui Dumnezeu!

  Reply
 2. Afrodita Emanuela

  Il cunosc pe Gheorghita, felicitari, am avut ocazia sa-l cunosc la parastasul inmormantarii surorii mele, saracul, ii placea coliva facuta de mama noastra, asa o savura, fiind si flamand, saracul, nu avea mancare, daca el de cand a iesit din orfelinate numai cu grau se hraneste. In schimb i-l felicit pentru realizarile facute de el si pentru curajul care -a aratat in a descrie conditiile prin care a trecut si in care a crescut. El acum trebuie sa fie tare si sa treaca peste trecut, sa mearga inainte si sa lase deoparte trecutul. Acum ca a finalizat si o facultate si ca este la doctorat de vre-o 6 ani i-l felicit si il incurajez s-a tina tot asa.
  Si sa aiba grija de fraudele care le-a facut la PROTIN Suceava si sa isi mai corecteze comportamentul de CANIBAL pe care-l afiseaza pe la toate institutiile publice din Suceava.

  Reply

Ce zici de asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s