Omul tranzacţionabil

Realitatea poate fi alta!

Poate ca ai decis deja sa accepti o slujba in strainatate, sau poate doresti sa cauti una.

Nu trece cu vederea faptul ca:

Traficul de persoane exista si poti deveni si tu victima acestuia!


Iata cateva sfaturi utile:

Acceptarea unei oferte de munca de la persoane fizice este un lucru extrem de riscant, chiar daca acestea par bine intentionate, sunt cunostinte sau asa-zisi prieteni ai tai! Nu poti sa stii niciodata daca acel loc de munca exista intr-adevar si cine  sunt “prietenii” prietenilor tai!

Acceptand o slujba “la negru”, consimti implicit sa renunti la dreptul tau de a fi remunerat conform muncii depuse, la dreptul tau de a fi egal cu ceilalti!

In cazul in care inchei un contract cu o firma si acel contract este redactat intr-o limba straina, tradu mai intai contractul, astfel incat sa-l poti citi cu atentie (si daca ai posibilitatea, cere si parerea unui jurist).

Verifica daca firma care iti ofera de lucru este inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca in raza caruia isi are sediul si daca are ca obiect de activitate intermedierile de locuri de munca.

Comunica rudelor/prietenilor adresa firmei la care urmeaza sa  lucrezi.
Solicita numarul de telefon al firmei si cere cuiva sa te sune acolo dupa un timp.

Lasa rudelor tale copii dupa toate actele cu care pleci!

Incearca sa inveti limba si sa afli legislatia tarii unde te pregatesti sa pleci, telefonul si adresa Ambasadei /Consulatului Romaniei din acea tara. Nu uita, oricand ai nevoie de ajutor, poti apela la Ambasada Romaniei sau la organizatiile umanitare din acea tara!

Nu da nimanui si sub niciun motiv pasaportul! (in afara de autoritatile statului – roman sau strain – abilitate sa opereze cu acte oficiale si de identitate). Daca ti se propune sa pleci peste hotare cu acte false, esti in pericol!

Pastreaza copii ale tuturor actelor tale, necesare calatoriei, in locuri diferite in bagajul tau.

Informeaza-te la ambasadele straine din Romania cu privire la conditiile de munca din tara respectiva: Ce tip de viza trebuie? Cat timp dureaza obtinerea ei? Care este procedeul de obtinere si pretul vizei? Daca ti-a fost promis un tip de serviciu, intreaba ce tip de viza iti trebuie pentru acel serviciu? Cat timp e valida viza respectiva? etc.

Iata numerele de telefon ale unor ambasade/consulate ale tarilor straine in Romania:

Australia  021/3209826

Austria 021/2103593

Belgia 021/2102968

Bulgaria 021/3120073

Canada 021/2229845

Franta 021/3120217

Germania 021/2312021

Grecia 021/2125688

Israel 021/3300149

Italia 021/2232424

Japonia 021/2100790

Marea Britanie 021/2017300

Spania 021/2301739

Turcia 021/2100279

Slovacia 021/3126822

Ungaria 021/3120073

Telefoanele ambasadelor sunt deseori ocupate. Te rugam sa ai rabdare si sa insisti pana vei obtine toate datele necesare.

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca –  http://www.omfm.ro

Ministerul Afacerilor Externe – http://www.mae.ro

Organizatia Internationala pentru Migratie – http://www.oim.ro


Mituri privind traficul de persoane

1.    Masurile legislative actuale sunt suficiente pentru a combate traficul de persoane.
In realitate, legislatia privind prevenirea si combaterea traficului de persoane necesita imbunatatiri, pe lânga faptul de a fi insuficienta in combaterea fenomenului. Aplicarea legislatiei implica existenta si eficienta tuturor structurilor si programelor prevazute (grupul interministerial de lucru, aplicabilitatea facilitatilor prevazute de lege pentru victimele traficului de persoane, Centrul de asistenta etc.) lucru ce se realizeaza intr-un ritm lent, justificat cel mai adesea prin lipsa fondurilor necesare. Pe lânga acest lucru, in domeniul prevenirii si combaterii apare ca necesara elaborarea unei strategii locale care presupune cooperarea autoritatilor publice cu organizatiile neguvernamentale, precum si cu grupurile interministeriale si implicarea exponentilor mass mediei in sensibilizarea opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane si consecintelor acestuia.

2.  Definitia traficului de persoane este unanim acceptata in lume.
Definirea traficului de persoane continua sa fie subiect de dezbatere, existind dezacorduri atit la nivel global, cit si regional sau chiar national, acest lucru fiind elocvent in ceea ce priveste disputele ideologice ce marcheaza discursul asupra fenomenului traficului de fiinte umane. Absenta consensului asupra definirii fenomenului are implicatii profunde asupra planificarilor strategice si posibilitatilor de dezvoltare a unor programe eficiente din moment ce unele definitii ofera practici concrete ce se pot contrazice intre ele. Cu toate acestea insa, trebuie recunoscut faptul ca exista o serie de elemente ale traficului asupra carora exista un acord general : violenta, inselaciunea, utilizarea fortei, lipsirea de dreptul de miscare, abuzul autoritatii, impunerea unor datorii, munca fortata si alte forme de exploatare.

3.    Prostitutia este o alegere voluntara.
Prostitutia voluntara presupune decizia unei persoane de a se angaja in aceasta activitate ca urmare a unei deliberari in cunostinta de cauza, prin oferirea consimtamintului. Acest consimtamint implica un set de relatii existente ce se pot continua sau intrerupe in functie regulile implicite sau explicite pe care si le fixeaza persoana respectiva. Cu toate acestea, consimtamintul  nu presupune in mod necesar acordul, referindu-se la simpla complezenta in absenta utilizarii fortei fizice. Prostitutia in absenta fortei fizice ar reprezenta asadar situatia din care o persoana poate iesi oricind, fara a impiedicata prin masuri coercitive. Referindu-ne la cauzele acestui fenomen, putem spune ca sîntem cu totii responsabili pentru propria saracie si lipsa de oportunitati, insa cel mai adesea acest argument mascheaza si justifica lipsa unor alternative viabile. In afara cauzelor externe, pot fi invocati factori psihologici cum ar fi dependenta de droguri sau abuz sexual, tulburari de atasament etc. Toate acestea reprezinta factori de vulnerabilitate pentru o alta forma de prostitutie: cea fortata in care nu exista nici consimtamint, nici complezenta, ci utilizarea fortei, amenintarea, obligarea prin impunerea unei datorii etc, incadrindu-se in fenomenul traficului de fiinte umane.

4.    Toate victimele sînt rapite.
Chiar daca unele dintre victimele traficului sint luate cu forta, cele mai multe sint pacalite si convinse sa insoteasca pe cineva de bunavoie. Adesea recrutorul va face o serie de promisiuni false despre tara spre care urmeaza sa plece victima si despre locul, felul si remuneratia muncii acolo.

5.    Migrantii care calatoresc in strainatate respectind conditiile legii nu pot deveni victime ale traficului.
Chiar daca exista cazuri in care victimele sint aduse intr-o anumita tara in mod ilegal, sint si numeroase cazuri in care victimele au calatorit in deplina legalitate, unele avind chiar si viza de munca in tara respectiva.

6.    Cele mai multe victime sint traficate in scopul exploatarii sexuale.
Chiar daca exista dovezi bine documentate despre cazurile de exploatare in industria sexualui, oamenii pot fi traficati in mult mai multe scopuri, inclusiv pentru munca fortata in agricultura, industrie, pescuit, constructii, mine, ateliere, servicii, sclavie ca personal domestic, cersetorie, mica criminalitate, serviciu militar fortat in conflicte armate sau transplant de organe. Astfel devine evident ca si barbatii pot fi victime ale traficului.

7.    Toate victimele traficului sint femei si copii.
Intr-adevar, femeile si copiii sint categoriile cele mai expuse si mai vulnerabile in fata traficului de persoane. Exista insa si cazuri in care victimele sint barbati. Pe viitor va fi nevoie de o mai buna cercetare si intelegere a mecanismelor ce alcatuiesc traficul in scopul exploatarii prin munca.

8.    Traficul este o problema caracteristica doar Europei de Est si Asiei de Sud-Est.
In mod regretabil, traficul este un fenomen prezent in toata lumea. Mai mult, criminalitatea transfrontaliera se manifesta in toate regiunile lumii. Desigur, atunci cind ne referim la trafic ca la un fenomen global, trebuie sa avem in vedere caracteristicile sale specifice in functie de regiune, dezvoltare economica, context socio-cultural, nivel de informare si educatie etc.

9.    Doar cei fara educatie sau cei foarte saraci pot cadea prada traficului de persoane.
Chiar daca unele victime sint mai vulnerabile pentru ca traiesc in saracie, toate categoriile de oameni pot deveni victime ale traficului. Spre exemplu, in unele zone ale lumii femeile cu educatie academica sint expuse riscului de a fi traficate tocmai pentru ca se gasesc prea putine slujbe corespunzatoare gradului lor de pregatire. Ele sint astfel nevoite sa caute alte oportunitati.

10.    Recrutarea victimelor se face doar prin anunturi in ziare.
In cele mai multe cazuri recrutarea are loc fata in fata, fara intermedierea prealabila a anuntului la mica publicitate.

11.    Traficantul este barbat si are o infatisare fioroasa, de om aflat in afara legii, de reprezentant al lumii interlope.
Recrutorul, prima veriga a retelei criminale care ia legatura cu victima, poate fi atit barbat, cit si femeie. Exista cazuri in care un cuplu, „sot si sotie”, actioneaza impreuna pentru a cistiga credibilitate. Traficantul nu poate fi recunoscut dupa anumite caracteristici fizice, precum sex, aspect corporal, tinuta, posesia unei masini sau a unui telefon mobil. Traficantul poate fi intuit dupa comportamentul sau prietenos in prima instanta si aparent dezinteresat si identificat doar ulterior, cind devine violent, agresiv pentru a pune victima in situatia de exploatare.

12. Doar copiii care au fost abandonati sunt supusi riscului de a fi traficati.
Copiii abandonati de parinti reprezinta o categorie de persoane vulnerabile la traficul de persoane. Unii dintre copiii abandonati nu au carti de identitate. Altii nu figureaza in niciun document oficial si soarta lor nu mai intereseaza pe nimeni dupa ce parasesc institutiile de plasament. Deci, este foarte usor ca ei sa dispara, sa fie exploatati, sa fie vânduti si revinduti. Dar nu numai copiii abandonati risca acest lucru. Din cauza saraciei, somajului si lipsei de perspective, aproape toata generatia tinara poate sa faca parte din grupul expus riscului de trafic.

La realizarea acestui material s-au utilizat documente OIM

Profilul recrutorului

Nimeni nu se ofera sa fie victima a exploatarii, fie ca este vorba de exploatare in scopuri sexuale, munca sau pentru activitati ilegale. Cu toate acestea, in functie de modul in care percepem situatia in care ne aflam, tindem sa acordam incredere persoanelor care ofera solutii problemelor noastre.  Caracteristicile prezentate mai jos schiteaza portretul recrutorului / traficantului de fiinte umane.

– Virste cuprinse intre 20 si 45 de ani – majoritatea recrutorilor / traficantilor au virstele mentionate, desi exista cazuri de traficanti cu virste mai mici sau mai mari. Potrivit stadiilor de dezvoltare propuse de psihologul american Erik H. Erikson, acest grup de virsta se caracterizeaza prin dezvoltarea capacitatii de a intretine relatii intime ca urmare a formarii identitatii personale din stadiul anterior (12 – 18 ani). Aceasta etapa de virsta se caracterizeaza din punct de vedere psiho-social prin orientarea vocationala si structurarea carierei. In cazul recrutorilor, experientele de viata, valorile socio-culturale accesibile au determinat orientarea spre activitati cu caracter ilicit ca rezultat al lipsei unor modele alternative si a suportului necesar unei bune dezvoltari a identitatii personale.

– Aspect fizic ingrijit – statisticile arata ca traficul de persoane reprezinta una din cele mai „profitabile” infractiuni dupa traficul de arme si droguri. Pe de alta parte, povestile de succes presupun reflectarea „realizarilor” prin vestimentatie si accesorii nu neaparat conservatoare, ci mai degraba conforme cu valorile socio-culturale ce promoveaza gusturi pentru produsele „de marca”. Toate acestea devin vizibile sub forma unui aspect fizic ingrijit ce promoveaza, alaturi de ceilalti factori, imaginea succesului promis.

– Nivel de educatie mediu – recrutarea si traficarea persoanelor presupun abilitati de comunicare si de persuasiune achizitionate intr-o forma de educatie formala peste nivelul minim. Majoritatea recrutorilor / traficantilor sint absolventi de licee sau scoli profesionale, desi acest criteriu nu este unul general valabil; in multe cazuri experienta de viata si, implicit, experienta in cadrul retelelor de crima organizata au contribuit substantial la „educarea” abilitatilor necesare.

– Istoric de abuz in familie – cercetarile psihologice confirma teoria conform careia abuzatorul a fost, la rindul sau, victima. Dintre caracteristicile abuzatorului se pot enumera: martor la manifestarile violente dintre parinti, victima a abuzurilor fizice si/sau emotionale in familie in perioada copilariei, stima de sine scazuta, minimalizarea propriilor responsabilitati, nevoia de a se impune si de a controla persoanele cu care intra in contact.

– Inteligenta emotionala – termenul a fost introdus mai intii de scriitorul Daniel Goleman in 1995; inteligenta emotionala insa a fost subiectul multor cercetari din domeniul psihologiei cunoscind mai multe definitii, de la “abilitatea de a procesa informatii cu caracter emotional ce includ in mod special perceptia, asimilarea, intelegerea si managementul emotiilor” (Mayer si Cobb, 2000), la caracteristicile sugerate de psihologul David Caruso in 2004: „identificarea cu acuratete a emotiilor; folosirea emotiilor in procesul cognitiv; intelegerea cauzelor diferitelor tipuri de emotii; acceptarea emotiilor cu scopul dobindirii semnificatiilor sentimentelor noastre” pina la „Capacitatea mentala innascuta ce ne ofera sensibilitatea emotionala si potentialul pentru invatarea abilitatilor de management al emotiilor cu scopul maximizarii sanselor de supravietuire ca specie” (Steve Hein, 2005). In contextul fenomenului traficului de persoane, inteligenta emotionala reprezinta o caracteristica intilnita in special in cazul recrutorilor care folosesc tehnici de manipulare mai subtile, sugerind abilitatea unei persoane de a empatiza cu ceilalti pentru a veni in intimpinarea nevoilor celor din urma, prin aceasta asigurindu-si atingerea scopului final:recrutarea.

– Face parte dintr-o retea de traficanti – definitia traficului de persoane conform Protocolului de la Palermo (2000) face referiri la un proces complex care necesita construirea unor relatii care sa faciliteze parcurgerea tuturor etapelor de la recrutare, transportare, vinzare, adapostire pina la exploatarea propriu zisa. Cu toate acestea, in special in tara de destinatie, recrutorul poate actiona de unul singur, folosindu-se de relatii ce nu tin neaparat de o structura organizata.

– Manifesta comportament violent – acest tip de comportament este intilnit in special in cazul traficantilor care se folosesc de agresiunile verbale si fizice ca metoda de control, dar si ca metoda coercitiva (reala sau „anticipata”) in scopul obtinerii obedientei privind interdictiile impuse si comportamentele asteptate (ex. interdictia de a vorbi despre anumite subiecte cu clientii sau acceptarea tuturor clientilor).

– Este foarte bine organizat – desi in faza de recrutare poate da impresia ca accepta dreptul persoanei de a se razgindi, adaptindu-se la situatie, in realitate traficantul urmeaza un plan prestabilit, cu date si rute exacte, evenimentele neprevazute fiind de cele mai multe ori anticipate sau combatute prin folosirea unor tehnici de manipulare (ex. daca persoana doreste sa amine data plecarii i se spune „acum ori niciodata”).

Etapele traficului de fiinte umane

I. Recrutarea

1) exista trei categorii de recrutori si transportori: barbati, cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani (70% dintre recrutori), femei, cu virste cuprinse intre 18 si 35 de ani, familii.

2) ocupatiile recrutorilor:
– presupun relatii cu publicul (vinzatori, barmani, taximetristi etc.)
– angajati ai unor firme false
– membrii ai unot retele de trafic.

3) metode de recrutare:
– oferte false de locuri de munca in strainatate (chelnarita, bucatareasa, dansatoare, baby-sitter, menajera etc.) in tari ca Franta, Italia, Germania, Grecia etc. facute direct victimelor prin cunostinte, rude, persoane apropiate.
– anunturi la mica publicitate de tipul: “Tinere fete pentru dansatoare, balerine in tara X. Plecare imediata.”
– rapire

4) principalele judete de recrutare: Iasi, Bacau, Vaslui, Neamt, Suceava, Botosani, Mehedinti, Dolj, Olt, Gorj, Caras-Severin, Galati, Braila.

II. Transportul

1) Traficul de fiinte umane se desfasoara pe anumite rute, din tara de origine, spre tara de destinatie. Vinzarea se poate face si in tarile de tranzit.

2) Trecerea frontierei spre tara de destinatie (de cele mai multe ori alta decit cea promisa victimei) se face cu autorul recrutorilor sau al calauzelor si poate fi:
– legala, sub pretextul unei excursii, in cazul fetelor care au pasaport
– ilegala, in cazul persoanelor minore sau fara pasaport, situatie in care calauzele promit trecerea granitei in siguranta in schimbul unei sume de bani sau chiar fara plata.
– in cele mai multe cazuri, pe parcursul transportului, victimele sunt tratate civilizat, li se ofera cazare si masa, pot lua legatura cu familiile etc.

III. Vinzarea
– are loc in tarile de destinatie (in cazul vinzarilor repetate, pot fi doar tari de tranzit), fara stirea victimelor care devin “proprietatea” unor patroni. Aspectul fizic si virsta sunt cele care fixeaza pretul de vinzare (de regula, intre o mie si patru mii de dolari).

IV. Sechestrarea si exploatarea
De cele mai multe ori victimele realizeaza ca au fost vandute in momentul in care sint sechestrate si exploatate, etapa caracterizata prin:
– sechestrarea in locuri bine izolate, inchise.
– lipsa totala a posibilitatilor de comunicare (li se retin actele de identitate, telefoanele celulare etc.)
– tratamentului administrat victimelor: de la izolare, viol comis de una sau mai multe persoane, maltratare, amenintare, pina la, in unele cazuri, crima.

V. Revinzarea
– victimele intra intr-un ciclu al falselor datoriis cei care le cumpara pretind ca trebuie sa-si recupereze banii din “munca” lor.
– in majoritatea cazurilor, urmeaza o revinzare catre un alt “patron” care, la rindul sau, vrea sa-si recupereze suma platita.

VI. Evadarea
– se face in conjuncturi favorabile, cu ajutorul unor clienti, al politiei (razii) etc.
– victimele se adreseaza ambasadelor sau consulatelor Romaniei din tara respectiva.

VII. Repatrierea
– se realizeaza cu spriinul IOM (International Organization for Migration), cu spriinul ambasadelor/ consulatelor Romaniei care se ocupa de formalitatile de repatriere.
– victimelor li se elibereaza pasaport consular si documente de calatorie.
– primirea in tara se face de catre echipa de asistenta a OIM care le integreaza in programele OIM de asistenta pentru victimele traficului de femei si de prevenire a traficului in Romania.

Ce li se intimpla traficantilor?

– faptele savirsite de recrutori, calauze, gazde, traficanti sint considerate infractiuni.
– infractiunile comise se pedepsesc conform: Legii privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, publicata in Monitorul Oficial nr. 783/11 decembrie 2001s Codului Penals Ordonantei de Urgenta nr. 112/2001.
– pedepse prevazute: de la 3 ani inchisoare la detentia pe viata, in functie de gravitatea faptei, de urmarile asupra victimei, de virsta acesteia.
– sint pedepsite si infractiunile asociate direct sau indirect cu traficul de persoane: inselaciune, trecerea frauduloasa a frontierei, fals si uz de fals, sechestrare, viol, lovire si vatamare corporala, amenintare si santaj, constringere, dare si luare de mita, proxenetism.
– in cazul traficantilor, raspunderea penala apare si in cazurile in care persoanele traficate si-au dat consimtamintul.

Informaţiile au fost preluate de pe site-ul antitrafic.ro

1 thought on “Omul tranzacţionabil

  1. Pingback: Obiectul om « Bucuria Darului | Uni Ego

Ce zici de asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s